lokacija Ljubljana,Slovenija datum 2017 program stanovanjski naročnik privat
površina 228 m2 cena - tip enodružinska hiša status zgrajeno
Gre za prenovo majhne obstoječe hiše iz leta 1934, ki se nahaja v Trnovem v središču Ljubljane.
Staro hišo je zasnoval arhitekt Emil Navinšek, znan po inovativnih prostorskih konceptih brezkoridornih šol. Poleg svojega prebivališča je zasnoval hišo za starejši neporočeni sestri, za obe skupno na majhni površini le 50m2 / etažo.
Ulica, kjer se nahaja hiša, je bila večinoma zgrajena v šestdesetih in sedemdesetih letih s tipično družinsko stanovanjsko zazidavo v kombinaciji belega fasadnega ometa in oblog iz temnega lesa.


Členjeni volumni

Dozidava v vsakem nadstropju ustvarja različne preseke med starim in novim delom... sestavljena je iz 3 kock, vsaka v proporcu škatle za čevlje, to je proporc, ki ga ima tudi volumen obstoječe hiše. Škatle so zložene z 90 stopinjskimi zamiki, ki ustvarjajo previse in terase. Volumni so obloženi v temen les – vertikalni smrekov opaž - v kontekstu obstoječe ulične arhitekture. Konstrukcija je kombinacija betonskega podstavka, kovinskih okvirjev in lesene podkonstrukcije. Notranjost novega dela je večinoma iz lesenih stenskih oblog, ki ustvarjajo integrirane omare in stene. Stara hiša je preprosto prenovljena in ohranja vse obstoječe teksture in materiale.
Notranjost stare hiše in nove dozidave so po etažah povezane različno:
Pritličje je bivalni prostor, prvo nadstropje so otroške sobe in soba za goste, v drugem nadstropju pa je glavna spalnica.
Srce hiše - presečišče volumnov starega in dozidave je stopnišče, pritrjeno na glavno navpično betonsko steno. Po navdihu interierjev Adolfa Loosa notranjost oblikuje povišane podeste, niše, garderobne omare, majhne sedeže in se delno povezuje v majhne prostore v obstoječem delu hiše. V vsakem nadstropju ustvarja zasebne bivalne prostore.


 

 

 

 

 

 

  OFIS Project Team /
Rok Oman
Špela Videčnik
Andrej Gregorič
Janez Martinčič
Jamie Lee
Lorenzo Conti
Maja Večerina
Sam Eadington
Alexandra Volkov
Aliaksandra Dalmatava
Anastasia Barasheva
Chiara Girolami
Darko Ivanovski
Elisa Ribilotta
Łukasz Czech
José Navarrete Jiménez
Mariangela Fabbri

Statična zasnova :
Milan Sorč
Projecta d.o.o.

Izvajalec :
Boštjan Perme,  Permiz d.o.o. ( www.permiz.si ), Slovenia

Izvajalec interierja :
Boštjan Perme,  Permiz d.o.o. ( www.permiz.si ), Slovenia

Osvetlitev :
Arcadia lightwear, Slovenia