lokacija ljubljana, slovenija datum 2012 - 2015 program stanovanjski objekt naročnik privat
površina 340 m2 cena - tip enodružinska hiša status zgrajeno
Objekt se nahaja na Mirju ob Rimskem zidu, tik ob izhodu skozi piramido, ki jo je oblikoval Jože Plečnik. Locirana je na mesto starega objekta, ki je delno integriran v novogradnjo.

Zunanja struktura je betonski kubus, ki je oblečen v opno iz perforiranega aluminija. Volumen je izrezan, da tvori terase in vhodni portal. Fasadna opna je perforirana in ustvarja čipkasto strukturo, tako pred polnim zidom kot pred okni. Pred okni so pomična polkna, ki regulirajo sončno svetlobo in ustvarjajo intimo v objektu.

The Villa is located in the Mirje Suburbs within the city center of Ljubljana, Slovenia. The street of the villa runs perpendicular to the ancient Roman Wall and continues into a pedestrian passageway under the stone pyramid designed by Plecnik (as part his reconstruction project along the wall). The Villa’s new structure embeds an existing retaining wall along the street front. By incorporating the wall as part of the new construction,
the new house keeps original position on this street in an axial alignment to the pyramid.
Notranjost so deloma betonske stene ter strop, ki je oblečen v novo leseno membrano. V prostoru med leseno oblogo in zidom so niše, omare in shrambe. Ta školjka je bila nujna, saj objekt nima kleti in na ta način se nadomesti ves potrebni prostor za shrambo. Isti les tvori elemente pohištva, deloma podeste, ki ustvarjajo ležošča in sedišča ter police.

 


  OFIS arhitekti
Rok Oman, Špela Videčnik, Tomaž Gregorič
Janez Martinčič, Andrej Gregorič, Jade Manbodh, Elisa Ribilotta, Maria Della Mea, Lukasz Czech, Istvan Jenei, Dora Kljenak, Will Gibson, Marko Gusič, Jan Celeda, Tanja Veselic, Carlos García-Almonacid,  Marija Barovič, Jamie Lee, Polina Isyanyulova, Dani Kaludjerovič, Daniel Muniz Domínguez, Nika Zufic, Marta Vela, Aubin Gastineau, Catarina Cristovinho, Maria Trnovska, Estefanía Lopez Tornay, Jolien Maes, Katarina Lampič, Sabrina Cep